NIS2-richtlijn: Wat betekent het voor het MKB in Nederland?

De digitale transformatie heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op de manier waarop bedrijven opereren, en daarmee is de behoefte aan goede cybersecurity sterk toegenomen. Voor MKB-bedrijven in Nederland kan dit betekenen dat er nieuwe regels en verantwoordelijkheden op hun pad komen door de aankomende NIS2-richtlijn. Maar wat is de NIS2-richtlijn precies, en […]

De digitale transformatie heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op de manier waarop bedrijven opereren, en daarmee is de behoefte aan goede cybersecurity sterk toegenomen. Voor MKB-bedrijven in Nederland kan dit betekenen dat er nieuwe regels en verantwoordelijkheden op hun pad komen door de aankomende NIS2-richtlijn. Maar wat is de NIS2-richtlijn precies, en wat zijn de gevolgen voor het MKB?

Wat is NIS2?

NIS2 staat voor de tweede Network and Information Security Directive van de Europese Unie, een vernieuwing van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016. Deze richtlijn werd destijds ingevoerd om de cyberveiligheid van netwerk- en informatiesystemen binnen Europa te verbeteren. De NIS2-richtlijn gaat een stap verder en heeft als doel de cyberweerbaarheid van bedrijven en overheidsinstanties in de hele EU verder te versterken en uniformer te maken.

NIS2 legt een bredere set aan veiligheidsvereisten op voor een groter aantal sectoren en organisaties, met name diegenen die cruciale diensten aanbieden. Onder deze richtlijn worden de veiligheidsverplichtingen aangescherpt, wat inhoudt dat bedrijven in een breed scala aan sectoren, van energie tot transport en van de gezondheidszorg tot digitale infrastructuur, moeten voldoen aan strengere eisen op het gebied van cybersecurity.

Veranderingen voor het MKB

Hoewel de NIS2-richtlijn in eerste instantie gericht is op vitale infrastructuren en grote bedrijven, kunnen de gevolgen ervan ook voelbaar zijn voor het MKB. Vooral bedrijven die deel uitmaken van kritieke toeleveringsketens of diensten leveren aan grotere organisaties, moeten zich voorbereiden op nieuwe verplichtingen. Dit kan het volgende inhouden:

Meer verantwoordelijkheid voor cybersecurity

De NIS2-richtlijn verplicht bedrijven om proactiever te zijn in het beschermen van hun netwerk- en informatiesystemen. Dit betekent dat MKB-bedrijven hun huidige cyberbeveiligingsbeleid mogelijk moeten herzien en versterken. Ze moeten bijvoorbeeld systemen voor monitoring en detectie van dreigingen implementeren en ervoor zorgen dat incidenten snel en effectief worden gemeld.

Verhoogde aansprakelijkheid en boetes

De naleving van de NIS2-richtlijn brengt strengere eisen met zich mee, zoals het melden van inbreuken en het hebben van risicomanagementprocedures. Niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot aanzienlijke boetes en reputatieschade. Voor het MKB betekent dit dat het noodzakelijk is om in lijn te zijn met de nieuwe vereisten om aansprakelijkheid te voorkomen.

Samenwerking binnen de sector

MKB-bedrijven die diensten verlenen aan grotere organisaties of werken binnen bepaalde sectoren, zoals transport of gezondheidszorg, moeten mogelijk meer gaan samenwerken op het gebied van cybersecurity. Grote bedrijven zullen waarschijnlijk meer van hun toeleveranciers eisen op dit gebied, wat betekent dat ook het MKB hun cybersecurity-strategieën moeten afstemmen op de nieuwe normen.

Waarom nu actie ondernemen?

Hoewel NIS2 pas in de komende jaren volledig van kracht wordt, is het belangrijk dat bedrijven nu al beginnen met het evalueren en aanpassen van hun cyberbeveiliging. De kosten van een cyberaanval kunnen verwoestend zijn, vooral voor kleinere bedrijven die mogelijk minder snel herstellen van een grote inbreuk. Door nu al een strategie te ontwikkelen, kunnen MKB-bedrijven niet alleen voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook hun weerbaarheid tegen cyberdreigingen verbeteren.

Conclusie

De NIS2-richtlijn brengt voor veel bedrijven veranderingen met zich mee, maar het is vooral een kans om de eigen cybersecurity op orde te brengen en sterker uit de digitale transformatie te komen. Voor het MKB in Nederland betekent dit dat er op korte termijn actie ondernomen moet worden om te voldoen aan de aankomende eisen. Door tijdig te investeren in sterke digitale beveiligingsmaatregelen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar zich ook beschermen tegen een groeiend aantal cyberdreigingen.

Het is nu de tijd voor MKB-bedrijven om hun digitale beveiliging serieus te nemen en voorbereid te zijn op de toekomst.


Het NIS2 Quality Mark is het keurmerk voor NIS2. Onze RIVA WORX™-werkplek voldoet volledig aan de eisen van dit keurmerk, dankzij onze ISO27001-certificering.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

INTERESSE OF EEN VRAAG?

Op onze contactpagina vind je verschillende manieren om ons te bereiken. Of je nu vragen hebt, ondersteuning nodig hebt of gewoon wilt kennismaken, we staan klaar om te luisteren en te helpen.

RIVA-IT BIEDT MEER!
BEKIJK HIER AL ONZE OPLOSSINGEN.

Een stabiele verbinding is van essentieel belang. RIVA-IT levert hoogwaardige internetverbindingen via glasvezel of koper, samen met hardware om naadloos te kunnen internetten via wifi of kabel.
Voor een vast bedrag per maand beschik je over je eigen hosted desktop werkomgeving die 24/7 beschikbaar is voor je organisatie. Middels Azure Virtual Desktop of RDS beschik je over
Naast je werkplekken en mailboxen heb je wellicht ook een website, domeinnamen en opslag. RIVA-IT ontzorgt als jouw Single Point of Contact door websites, domeinnamen en opslag over te nemen
Met managed security van RIVA-IT wordt jouw IT-omgeving beschermd tegen aanvallen zoals cryptolockers, malware of spam.
Microsoft 365 Microsoft 365 biedt overal toegang tot email, chat- en videovergaderingen, audio- en videogesprekken tussen gebruikers en online weergeven van uw agenda.
Altijd en overal toegang tot email, videovergaderingen, gedeeld bestandsbeheer en online agendabeheer met Office 365 en Microsoft Azure.

PARTNERS